top of page

VÄLKOMMEN TILL  OSS

Vi som bor och driver företaget Virisen Lappland är Tomas och Gunilla med sönerna Tom och Ulf. Vi brukar och förvaltar en av få kvarvarande aktiv fjällägenhet i Västerbottens län enligt gamla traditioner med jakt, fiske, jordbruk och turism. Gården har höga natur och kulturvärden. Råvarorna förädlas i restaurangen där du kan avnjuta en exklusiv middag med råvaror i dess rätta miljö. Vi har ca 20 tackor av rasen Gotlandsfår som är kända för sina vackra skinn och smakrika kött, fåren är duktiga betesdjur och smaken kommer från det dom betar på våra örtrika fjällängar 605 m öh.   

20160729_205215.jpg

UTVECKLINGEN AV FÖRETAGET

 

1987 Stugan Svarta Johanna byggs

1991 Stugorna Kristina röd och

         Betty blå byggs

1992 Vi blir fast boende i Virisen

1993 Ladugården byggs           

1993 Inköp av gotlandstackor och höns

1996 Maskinhall och hundhus byggs

1997 Vedeldad bastu vid sjön byggs

1998 Renovering av bostadshus

1998 Sonen Tom föds

2000 Sonen Ulf föds

2000 Gårdsbutik och förråd byggs

2004 Stugan Jenny loft byggs

2004 Diplom ung företagsamhet

          Storumans utveckling AB

2005 Båthus och servicehus vid sjön b             byggs

2005 Landsbygdsstipendium  från LRF             Västerbotten, LRF konsult och                 Föreningssparbanken

2010 Konferensanläggning klar

2012 Kom med i White Guide                           ”Sveriges  bästa restauranger”

2012 Stipendium för imponerande       

         pionjärgärning till minne av

         Arne  Eklund grundare av

         Laisalidens Fjällhotell

2014 Svarta Johanna 4 b renoveras

2020 Betty Blå 4 b renoveras

2021 Kristina röd renoveras

VÅR HISTORIA

 

Jag Tomas är utbildad byggnadssnickare och timmerman, har jobbat som byggnadssnickare åt NCC i Vindeln, var bland annat med vid byggandet av den nya sporthallen och nyproduktion av hyreshus, andra trevliga jobb var renovering av både Hällnäs och Granö grundskolor. Vid flytten till Virisen 1992 startade jag en byggfirma som nu är vilande. Här på Virisen sköter jag de guidade jaktturerna. Jag tar väl hand om våra fisketurister och ansvarar för båtar, skotrar och transporter.  

 

Jag Gunilla är utbildad vid Nordviks lantbruksskola och senare i Umeå på Forslunda, har jobbat som som avbytare inom jordbruk i 12 år i Ångermanland, Västernorrland och Västerbotten. Efter flytten till Virisen jobbade jag som frukostvärdinna och städare på Hemavans Wärdshus innan den egna turismversamheten växte och tog fart. Under byggtiden av konferensanläggningen läste jag vid Umeå universitet på programmet för turism, gastronomi och hospitality management med inriktning kock. Tog högskoleexamen 2009, det blev  från jord till bord. 

VÄGLÖST OCH STRÖMLÖST

 

Virisen ligger ca 5 mil sydost om Tärnaby. Sjön är 2 mil lång och har även gett byn dess namn. 1985 kom strömmen och 90-91 byggdes det en ny fjällväg från Rönnbäck på en mil.

 

Virisen är en fjällägenhet, vi äger byggnaderna men arrenderar marken av staten, förutsättningen att leva och bo här är jakt, fiske, turism och jordbruk. I dag har vi högförädlat alla dom komponenterna till ett modernt företagande med stor hänsyn till natur, kultur och miljö. Ska vi kunna behålla den unika och vackra miljön på Virisen är förutsättningen att vi kan leva och försörja oss här på plats.

 

I dag är vi tre familjer som bor, lever och verkar runt sjön, alla är vi arrendatorer av fjällägenheter.

noak-abrahamsson-stamfader-virisen.jpg

STAMFADERN

Vår stamfader Noak Abrahamsson 1832-1927, var nybyggare och fjällbornas medicinman. Noak blev bl.a. erkänd för att kunna bota engelska sjukan. Han kom till Virisen i mitten på 1800 talet från Simaskalet, fascinerad fjällandskapets stora rikedom. Vilda myrar med hjortron, sjön med fisk och ett rikt djurliv i skog och mark. Allt detta gjorde det möjligt för människor att bo och leva här. Våra söner är nu 6:e generationen som bor här uppe. I Karl Anderssons bok om fjärrskådare och fjällfolk från 1957 går det att läsa om Noaks liv och leverne.

MATFILOSOFI & HÅLLBARHET

På Virisen har vi sedan generationer tillbaka levt på det som gården, sjön och den lappländska fjällvärlden har att erbjuda. Vi driver tillsammans restaurang Virisen. Här förädlar vi våra råvaror till en gastronomisk upplevelse som är både genuin och på många sätt unik i sitt slag. Vår matfilosofi utgår från två viktiga aspekter. Den första är en sällsynt gedigen kunskap om råvarorna. Den andra aspekten är ett okonstlat mathantverk utan onödiga tillsatser och krumbukter. Utgångspunkt är de råvaror som sedan länge utgör grunden för platsens mattraditioner.

Merparten av råvarorna har vi själva jagat, fiskat, fött upp eller plockat i skog och mark. Övriga råvaror såsom vitkål, potatis och mjölkprodukter inhandlas från svensk produktion för att stötta en god djurhållning och arbetstillfällen. Detta möjliggörs genom en meny som också är anpassad till de råvaror som Sverige och inte minst Lappland har att erbjuda. En stor del av råvaruförädlingen görs i Virisens kök, såsom att grava, rimma, torka, sylta och baka bröd. Slakt och charkuteriproduktion utförs av kunniga företag i närområdet.

20160729_205138.jpg
hallbarhet
matfilosofi

På gården finns Gotlandsfår som ger kött och skinn och höns som ger ägg i pastellfärger. På sommarhalvåret rör sig hönsen fritt på gården och fåren vandrar förnöjt över en 20 hektar stor yta. Något år betar där en ko. Skogen ger kantareller, medicinalväxter med gastronomiska användningsområden och bär som får höga smaker och näringsvärden tack vare midnattssolen. På fjällen snarar vi ripor, och till och med ripkrävan, den mat som riporna samlar i sitt svalg, tas om hand. Den blir till smaksättning i Virisens eget signaturöl "Ripa". I sjön Virisen fiskar vi röding och öring som håller en fin kvalitè, transportsträckan för fisken innan den ligger på tallriken är inte lång. Under hösten jagas älgen med så kallad smygjakt, det blir då ett lugnt avslut för älgen som inte blir stressad. Detta ger ett godare kött. 

 

Förutsättningarna för att driva en restaurang i fjällvärlden är självklara. Man får gräva där man står och ingenting går till spillo. Restaurangen och gården drivs som ett kretslopp och de småskaliga leverantörer som samarbetar med oss är lika duktiga som vi på att återbruka och rädda allt från matvaror som riskerar att bli containermat, till plastpåsar med fel tryck som kan användas för att frysa in bär. Skrov och ben från slakt och filéande av fisk kokas till lammfond, älgfond och fiskfond. Det som blir över efter detta kommer skogens djur till glädje när räven får sig ett ben att gnaga på. Skal och rester från matlagningen blir foder åt djuren på gården. Lammen betar växter och sly och håller sikten fri över Virisens mäktiga natur, samtidigt som köttet får en karaktär som du garanterat inte kan njuta av någon annanstans. Virisens terroir, om du så vill. När sunt förnuft får råda blir det hållbart.

20190803_163506.jpg
bottom of page